Cum întreții cuțitele din bucătărie pentru folosire îndelungată

Ştim cu toţii ce înseamnă pregătirea ingredientelor înainte de a deveni un fel de mâncare: decojire, feliere, mărunţire, tocare, dezosare sau tranşare, iar pentru fiecare dintre aceste activităţi avem nevoie de câte un cuţit special “antrenat” să ducă misiunile la bun sfârşit, repede si usor.

Totuşi, dacă ar fi să renunţăm la toate cutiţele dintr-un set şi să alegem doar unul, acela ar trebui să fie cuţitul bucătarului, pentru că este cel mai versatil. Odată ales cuțitul perfect, apreciază calitatea și respecta aceste câteva reguli universale de întreţinere:

✓ Lama are nevoie de o reascuţire periodică pentru a tăia aşa cum a fost gândită (să nu uităm că un cuţit cu lama tocită este mai periculos decât unul cu lama foarte ascuţită). În cazul reascuţirii, trebuie să apelezi la un dispozitiv potrivit tipului de lamă din care este fabricat cuţitul.

✓ Nu lăsa cuţitul la înmuiat în apă, în chiuvetă, sau cu alte vase peste el. După folosire, spală-l imediat cu apă caldă, usucă-l bine şi pune-l la locul său.

✓ Atunci când nu-l foloseşti, locul cuţitului este într-un suport, într-o teacă sau învelit într-o hârtie.

✓ Nu usca niciodată un cuţit în poziţie verticală, cu vârful în sus, dar nici în jos, pentru că-l poţi strica, ci în poziţie orizontală, cu lama ferită de alte vase sau ustensile.

✓ Nu depozita cuţitul într-un sertar, alături de alte ustensile de bucătărie sau tacâmuri: se poate deteriora lama şi te poţi accidenta din grabă sau neatenţie, când vrei să apuci altceva.

Pentru cuțite de calitate vizitează hypermarketul Carrefour din Vulcan Value Centre.